Tambah waktu


KUALA LUMPUR: Mulai 2011, Kabinet bersetuju menambah waktu pembelajaran Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris di Sekolah Kebangsaan dan Sekolah Jenis Kebangsaan, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Semalam (kelmarin) kita bawa pada Kabinet untuk mendapatkan pandangan dan memang (ia akan dilaksanakan) mulai 2011.

“Selaras dengan dasar itu kita mengambil langkah untuk mempertingkatkan penguasaan Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris, Sekolah Kebangsaan dan Sekolah Jenis Kebangsaan.

“Kabinet bersetuju untuk kita menambah waktu. Di Sekolah Jenis Kebangsaan, kita tambah 60 minit di tahap satu dan 90 minit di tahap dua.

“Untuk Bahasa Inggeris di Sekolah Jenis Kebangsaan, kita tambah lagi 60 minit iaitu penambahan 100 peratus daripada yang sekarang 60 minit dan di tahap dua tambah 30 minit lagi.

“Demikian juga di Sekolah Kebangsaan, masa Bahasa Inggeris juga kita tambah 90 minit di tahap satu dan 90 minit di tahap dua,” katanya pada sidang media selepas melancarkan Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) ke-29 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini, semalam.

Pada majlis itu Muhyiddin turut melancarkan buku bertajuk “Najib: Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan” ditulis Aizuddin Muhammad Muaz.

Buku berharga RM350 senaskhah itu yang diedarkan oleh Karisma Production Sdn Bhd memaparkan perjalanan Datuk Seri Najib Razak sejak beliau mula menceburi bidang politik hingga menjadi Perdana Menteri.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, walaupun waktu pembelajaran Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dipanjangkan, waktu persekolahan tetap tidak dipanjangkan, sebaliknya ada pengubahsuaian kurikulum di sekolah.

“Kita ada buat pengubahsuaian daripada segi kurikulum supaya lebih menyeronokkan. Ini selaras dengan perubahan yang kita cadangkan untuk melaksanakan dasar baru kita. Kita ada pengubahsuaian waktu mana kita tambah, waktu yang kita kurangkan,” katanya.

Sementara itu, menyentuh mengenai jumlah buku di perpustakaan sekolah, beliau mengalu-alukan syarikat menaja dan menyediakan bahan bacaan bawah program tanggungjawab sosial korporat (CSR).

By Cikgu Hafiz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s